Budowanie odporności to długotrwały, ale niezwykle ważny proces, dzięki któremu możemy skutecznie wspomagać nasz organizm w codziennej walce z wirusami, bakteriami i innymi patogenami chorobotwórczymi. Absolutną podstawą jest zdrowa i zbilansowana dieta, zawierająca wszystkie niezbędne mikro- i makroskładniki odżywcze. Jej uzupełnieniem mogą być naturalne suplementy, które nie tylko wspierają układ immunologiczny, ale też świetnie smakują. O jakich mowa? Sprawdź!
Troska o zdrowie powinna zaczynać się od zdrowych, codziennych nawyków. Twój styl życia ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, dlatego warto go przeanalizować, a w razie potrzeby - wprowadzić odpowiednie modyfikacje.
Zacznij od odpowiedniej ilości snu i wypoczynku. Przyjmuje się, że osoby dorosłe i seniorzy powinni przesypiać co najmniej 7-8 godzin na dobę, a dzieci w wieku szkolnym nawet 10. Musisz wiedzieć, że konsekwencje niedoboru snu, niezależnie od wieku, znacznie wykraczają poza zmęczenie czy problemy z koncentracją.
Brak snu może osłabić Twoją zdolność do zwalczania infekcji i utrzymania zdrowia. Odgrywa on kluczową rolę w utrzymaniu silnego układu odpornościowego, a jego niedobór zmniejsza Twoje szanse w walce z wirusami i bakteriami. Efekt? Możesz częściej chorować na przeziębienie, grypę, a także inne infekcje. Niewystarczająca ilość snu ogranicza też zdolność organizmu do regeneracji - proces naprawy uszkodzonych tkanek przebiega wolniej, co może opóźniać gojenie ran i urazów.
Ruch to zdrowie - niezależnie od Twojego wieku. Dzięki niemu zadbasz m.in. o prawidłowe krążenie krwi, dotlenienie komórek, przyspieszenie metabolizmu, a także mobilizację komórek układu odpornościowego do większej aktywności. Pamiętaj jednak o tym, aby nie popadać ze skrajności w skrajność - aktywność fizyczna każdego dnia jest jak najbardziej wskazana, jednak nie dopuść do przetrenowania. Powód? Może ono przyczynić się do osłabienia organizmu i jego reakcji obronnych.
Na początku warto postawić na umiarkowane formy aktywności. Długie spacery, przejażdżki na rowerze, a także pływanie to znakomity pomysł na zaprzyjaźnienie się z ruchem. Co ważne, nie warto go pomijać zwłaszcza jesienią i zimą, czyli w okresie wzmożonych zachorowań na infekcje sezonowe.
To, co pojawia się na Twoim talerzu ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Przede wszystkim wystrzegaj się wysoko przetworzonej żywności bogatej w konserwanty, sztuczne barwniki czy też cukier dodany. Zamiast nich postaw na dary natury, które dostarczą Ci niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Podstawą Twojego jadłospisu na odporność powinny być warzywa i owoce - 5 porcji dziennie to podstawa. Co ważne, możesz spożywać je pod różnymi postaciami - nie tylko świeżych “okazów”. Świetnie sprawdzają się owocowe koktajle na kefirze lub maślance, a także warzywno-owocowe smoothies z dodatkiem olejów, past orzechowych czy nasion chia.
Kiszonki to kolejny hit - zwłaszcza zakwas z buraków, złocisty zakwas z kurkumą, czy też zakwas z marchewki lub kapusty. Jeśli masz ochotę na małe kulinarne eksperymenty, spróbuj też kimchi. Twoje jelita, zwane drugim mózgiem, będą Ci za to wdzięczne. Ich dobra kondycja wspiera odporność i wpływa na sprawność umysłu, a kiszonki pomagają dbać o metabolizm i zdrowie od środka.
Jeśli chcesz zadbać o odporność, odżywiaj się zdrowo. Czasem jednak sama dieta może nie wystarczyć, zwłaszcza jeśli jesteś na roślinnej, masz alergie pokarmowe, albo niedobory składników z uwagi na podeszły wiek. Bez obaw, możesz je uzupełnić - z pomocą przychodzą naturalne suplementy na odporność.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to jeden z najważniejszych składników w diecie. Naukowcy badają je od ponad 30 lat i udowodnili, że wspierają regulację układu immunologicznego. Najważniejsze z nich to ALA (kwas α-linolenowy), DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy). Hamują nadmierne reakcje zapalne, które mogą prowadzić do chorób autoimmunologicznych lub przewlekłych stanów zapalnych. Do tego wzmacniają procesy obronne, takie jak niszczenie patogenów przez makrofagi i neutrofile oraz powstawanie większej liczby komórek odpornościowych. Najłatwiej dostarczyć je w postaci certyfikowanych olejów z tłustych ryb morskich, na przykład tranu. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, wybierz olej z alg.
Pamiętaj - Twoje jelita odgrywają ważną rolę w odporności. Różnorodna mikrobiota przekłada się na mocniejszy układ immunologiczny, dlatego warto wspierać ją probiotykami, szczególnie po antybiotykoterapii. To tak zwane „dobre bakterie”, które wspomagają funkcjonowanie całego organizmu, wpływając zarówno na samopoczucie, jak i na odporność. Znajdziesz je m.in. w kiszonkach, zakwasach czy warzywach.
Nie zapominaj też o cynku - pierwiastku niezbędnym do tworzenia komórek odpornościowych. Znajdziesz go w wątróbce, produktach pełnoziarnistych, jajach i kaszy gryczanej, ale jeśli Twoja dieta jest uboga w te produkty, możesz sięgnąć po suplement.
PREZENTACJE DOMÓW
dolnośląskie